Šampinjoni
Šampinjon (Agaricus bisporus) je najpopularnija gljiva u Hrvatskoj i u svijetu.
Klobuk im je okruglast, nježnobijele boje, stručak pomalo zdepast i lako se odvaja od klobuka. Meso im je čvrsto i tvrdo, vrlo plemenitog okusa i sasvim blagog mirisa. Mogu se spremati svježi na salatu (ako su mladi), u umacima, na grilu, odlični su i kao punjenje.
- Bijeli šampinjon - hranjiva gljiva jednostavna za pripremu. Dostupan je 12 mjeseci u godini.
- Smeđi šampinjon - smeđi šampinjon je sorta bijelog šampinjona koja zadržava iste karakteristike. Osim smeđe boje šešira odlikuje ga izraženiji okus.
- Smeđi šampinjon (Portabella) - Portabella je potpuno razvijen smeđi šampinjon, s velikim otvorenim šeširom promjera oko 10 cm, posebno uzgojene za tržište svježih gljiva.